неделя, 28 септември 2014 г.

Мусака за спомен от Халкидики


АЗ И МОРЕТО

Петя Дубарова
Безбройните разплакани черупки
докосват ме със свойта чернота,
и рачета от тъмните си дупки
проблясват със солена мокрота.

Студена сол нозете ми изгаря
и пяна във дланта ми се топи,
вибрират побелели морски пари
със вятър, хладината им изпил.

Как искам да съм с мидите зелени,
но тръгвам умълчана към дома
и мидите си тръгват сякаш с мене,
със мен си тръгва топлата вълна.

Сега разбирам: в топлите ми длани
е сгушено соленото море.
Във сънищата мои разлюляни
то бърза да се побере.

От невероятната почивка в Ситония - средния ръкав на Халкидики - напълнихме чекмеджето за спомени с много неща. Едно от тях е мусаката, която опитахме в таверна Paris във Вурвуру.
Интересното на тази мусака бе, че се състоеше от два етажа - отдолу патладжаните с каймата, а отгоре картофите под формата на пюре.


етаж 1:
1 гл. лук
1 малък патладжан
1/2 кг кайма смес (малко овнешко трябва за аромат)
2 домата
сол на вкус
червен пипер
черен пипер
олио
се задушават за 15 минути и се изсипват в тавичката. Запичат се леко.

етаж 2:
1 кг сварени картофи и пасирани с прясно мляко на гъсто пюре.
се изсипват върху етаж 1 и отново се запичат само отгоре докато хване коричка.

ДОБЪР АПЕТИТ !

Няма коментари:

Публикуване на коментар