За родина на локума може да се приеме Балканския полуостров и затова той е най-разпространен в местните кухни.
Турците имат една стара поговорка: „Яж сладко и говори сладко.” Сладкото съчетание "рахат локум" е символ на безметежно задоволство или безгранично удоволствие, както всъщност може и да се преведе самата дума рахат.Така е и с любовта - колкото и да е гореща, студена, забранена, илюзорна ... тя е сладка :)
2. 3 яйца3. ½ чаена чаша брашно
4. 1 ½ чаена чаша захар
5. ½ чаена чаша ситно нарязани орехи
6. 1 чаена лъжица бакпулвер
7. 2 кутии локум - ягода използвах аз
8. 1/2 чаена чаша олио
9. 1 ванилия
Необходимо време за приготвяне:
20 минути подготовка
30 минути печене
Рецептата за баница с локум в три стъпки:
Първата стъпка от рецептата за сиропирана баница с локум е подготовката на плънката за баницата. Нарежете парченцата локум на четири, а орехите на ситно. Можете и да смелите орехите, но е по-добре да ги нарежете на дребно, за да се чувстват в плънката. Брашното, ½ чаена чаша от захарта, олиото, яйцата и бакпулвера до получаване на еднородна каша.
2.
Идва момента да навиете вашата сиропирана баница с локум. Взимате един лист от точените кори, намазвате го със част от сместа с яйцата и захарта и върху него поставяте втори лист от корите. Сместа с яйцата е гъста и най-лесно можете да намажете кората с четка, а ако нямате четка – направо с ръка. В тесния край на кората нареждате плътно парченца локум и част от ситно нарязаните орехи, след което навивате на руло. Поставяте готовите рула плътно в предварително намазана с олио правоъгълна тава и печете в загрята на 180 градуса фурна, докато баницата придобие златист цвят.
3.
От останалата една чаена чаша захар, ванилията и две чаени чаши вода приготвяте захарен сироп, който слагате да заври, докато захарта се разтопи напълно. С горещия захарен сироп заливате изстиналата баница с локум и оставяте да поеме сиропа за 3-4 часа.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар