неделя, 19 октомври 2014 г.

Зашо трябва да е "циганско лято"? Аз го обичам ябълко-канелено :))))

Парченца есен

Парченца есен си нареждам

до мислите, тъгата и мечтите.

Прилича изтънялата им прежда
на спомена за нечие "Обичам те",
прошепнато отдавна и забравено,
превърнало се в избелял портрет...
Победа искаше тогава разумът.
Получи я.  А любовта все чака ред.



Парченце есен до парче надежда.

Живот до смърт. До сивотата - багри.

Не есента, животът ги подрежда.
Във пъзел, който никога не се повтаря.


Иванка Гичева



Както всяка година, талазите със златни мечти започнаха да обсебват дните ни. Сутрешните мъгли все още вяло подсказват, че топлите слънчеви усмивки скоро ще са дефицит. 






Сладкиш с грис и ябълки
~~~ *** @ *** ~~~

1 ч.ч. захар, 
1 ч.ч.  грис, 
1 ч.ч. брашно, 
около 1 кг рендосани ябълки, 
около чаша орехи
1/2 ч.ч. олио, 
1 пак. бакпулвер, 
2 ванилии, 
1 ч.л. канела

Настъргваме ябълките, добавяме половината захар, едро нарязани орехите, бакпулвера и канелата. В отделен съд смесваме гриса, брашното, останалата захар и ванилията.
Намазваме тавичка обилно с олио и покриваме дъното с част от сухата смес. Поръсваме олио Отгоре слагаме част от ябълковата смес. Пак олио. Така редуваме докато свършат и двете плънки. Печем около 40 мин. в загрята на 180'С фурна.




И когато замирише на ябълки и канела, започвам да се подготвям психически, че няма как да избягам от задаващия се топъл уют на чаша червено вино с аромат на пукащи дърва в камината и бяла приказка зад прозореца.



Наздраве :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар