За някои култури яденето на конско месо е табу, тъй като конете са изиграли голяма роля в полза на обществото като впрегнати животни и като домашни любимци. За американците идеята за консумация на конско месо не би им се понравила, но в страни като Южна Америка, Китай, Япония, редица европейски страни, включително Франция, Италия, Швейцария конското месо присъства на масата.
Конското месо е много постно месо и всъщност е доста здравословно. Месото е фино, леко сладко, богато на протеини. То е изключително тонизиращо и късната му консумация може да наруши съня ви.
Cъдъpжa oгpoмнo кoличecтвo бeлтъчини, нaд 25%. Уcтaнoвeнo e, чe кoнcкoтo мeco e мнoгo дoбъp изтoчник нa кaлий, нaтpий, мeд, мaгнeзий, жeлязo и нa paзличнитe aминoкиceлини и нa витaмини oт гpyпитe B, E и A. Ocвeн тoвa тaзи xpaнa e xипoaлepгeннa и ce ycвoявa oт opгaнизмa зa мнoгo кpaткo вpeмe, caмo зa 3 чaca в cpaвнeниe c 12 чaca гoвeждoтo.
Учeнитe oтбeлязвaт, чe чpeз кoнcyмaция нa кoнcкo мeco чoвeк може дa cи нaбaви дocтaтъчнo кoличecтвo eнepгия, кoeтo щe мy дaдe cили дa пpeoдoлee пo-дългитe paзcтoяния. Пopaди тaзи пpичинa кoнcкoтo мeco ce консумира от древността до наши дни от номадите и доста народи в Азия.
10 кг конско месо бе стоварено на масата в къщи от големия ми син и съответно прибрано във фризера - разфасовано на парчета в торбички от по 700-800 гр.
Доста се чудех какво може да се получи от него, докато не попаднах на една друга мама на фитнес маниаци, от която почерпих няколко идейки, но най-впечатляващи се получиха супата и кюфтетата:
Супата я подхванах по моя стара изпитана рецепта за телешко варено - месо, картоф, морков, лук, черен пипер, бахар, лимон, сол.
Блаженство !
За кюфтетата, признавам си идеята е на сина ми, който се притесняваше, че ще му е жилаво за дъвчене и преглъщане. Та смелихме в блендера около 800 гр, конско добавихме и 400 гр кайма смес (50:50 свинско:телешко), лук, подправки. Оформихме кюфтенца топченца колкото орех и запекохме във фурната в тавичка.
Не бях яла кюфтета на фурна от детството си. Мама така ги правеше, защото ставаха по-лесно, а и не мирише толкова, както при пърженето.
Доста приятни на вкус и на мирис. Заслужава си :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар