Жегата рязко капитулира в дните около 12-ти и 13-ти от месец септември 2015 и даде ход на вятъра и дъжда. Топлината и аромата на кухнята се възползваха от тази ситуация и ни привлякоха с уюта си. Ароматна чаша кафе, топло одеало, забавна книга ... филм. Фурната радостно грее и кара онези моите младежи да се измъкват сънени от стаите си и да подпитват за похапване.
А утрините ! Ах, това небе изляло златна лава върху града, а той ... все още спящ, но пречистен от поредната прелетяла нощна буря. Слънцето ще го събути след минути и ревниво ще скрие този благодат, но и щедро ще разпръсне обичайните главоблъсканици, наречени Ежедневие.
Доста енергично, въпреки ранния час, се изстрелях към Кауфланд, за да задоволя съботно-неделния каприз на фамилията. Вида на големите, лъскави патладжани ми припомни есените у дома с маминка, която ги пържеше и после ги заливаше с чеснов сос. Защо ли да не пробвам ?
Междувременно се сетих, че напоследък обикалят из нета рецепти с патладжан - ветрило. Реших да пробвам една простичка мусака по тази нова технология.
Продуктите:
патладжан - разрязан на ветрило, осолен за 2-3 часа и изцеден,
кайма, картофи, домати, лук, чесън, магданоз, черен пипер, сол, олио.
Всичко на око.
Приготвих си първо фолиото. Поставих патладжана-ветрило (измит от солта) и започнах да мажа филийките му с кайма. Продължих с подпъхване на картофи, лук, а после и доматките. Накрая и чесъна и магданоза. Посъсих много малко сол, черен пипер и олио. Завих фолиото на пакетче.
Изпекох при 200'С за около 30 мин. Ухаеше страхотно. И на вкус се получи отлично. И така ... изкарахме една невероятна вечер със снимките от балканското ни пътешествие и уюта на домашната трапеза.
Няма коментари:
Публикуване на коментар