неделя, 23 октомври 2016 г.

Туршийка за ракийка

Ето на изтъркули се още една годинка. Есента докато почука на вратата и току се настани удобно около нас. Разхвърля навсякъде златните си бижута и премени и кротко заспа, унесена от ромоленето на дъжда.
Много обикаляхме тази година, но вече се поспряхме у дома и започнахме да приготвяме благинки за студените вечери.
Първо - туршийката.
Хрупкавата царска туршия редих в големи буркани. Всичко на око: камби, карфиол, моркови, целина, чесън на скилидки.

Дунавската салата запекох първо във фурната. Зеле, моркови, камби и малко олио.

Маринатата и за двете е еднаква. Мярката за буркан тип Омния е:
2 аспирина
1 равна с.л. сол
1 с.л. захар
1 к.ч. оцет
За големи буркани, умножавам пропорционално.
Доливам вода до горе. Затварям бурканите и първите 3 дни ги обръщам.
После ... Е, то е ясно.
Да ни е топла, здрава и уютна зимата !

Няма коментари:

Публикуване на коментар